Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: uip

Skönheten och odjuret

king kong

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>



Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

Efter det massiva arbetet och de lika massiva framgångarna med sin filmatisering av Tolkiens trilogi har Peter Jackson valt att satsa stort igen. Denna gång har han fastnat för filmhistoriens största apa, King Kong.

Historien känner vi igen från originalfilmen som gått som matinéfilm på teve otaliga gånger. I depressionens New York möts demonproducenten Carl Denham (Jack Black) och den arbetslösa skådespelerskan Ann Darrow (Naomi Watts). Carl behöver en hjältinna till en film han arbetar med och Ann behöver ett jobb. Hals över huvud ger sig Ann av med Carl och hans filmteam på en expedition till en ö utanför kartan. På ön finns något stort och farligt som infödingarna offrar kvinnor till… Kong, med andra ord. Ann hamnar förstås i apans våld och måste räddas, vilket leder till en mängd konfrontationer med diverse otäcka odjur (det visar sig snart att Kong är bland de trevligare djuren på ön). När Kong försöker ta tillbaka Ann blir han i sin tur infångad och förd till New York.

Mycket känner man alltså igen. Ingenting nytt har egentligen tillförts själva historien. Peter Jackson har föredragit att bygga ut historien med diverse scener där folk blir anfallna av monster, jagade av monster, eller där monster slåss med varandra. Det är oerhört skickigt gjort, om än i längden en smula tålamodsprövande. Det som känns nytt och fräscht är däremot att Ann får vara en person och inte bara en ”dam i nöd”. Hon försöker först fly från Kong men lyckas sedan få kontakt med honom. Mellan de två uppstår en sorts sympati som gör att historien blir både intressantare och mer tragisk. Naomi Watts är mycket bra som Ann, och Andy Serkis (som ”spelade” Gollum i Ringen-trilogin) har lyckats rent fenomenalt med Kongs kroppsspråk.

Peter Jackson har tydligen kvar smaken inte bara för dataanimerade figurer utan för datamanipulerade bilder överlag. I ”King Kong” har bilderna samma softade yta som i Ringen-trilogin. Även detta är en saga, om än i mer modern tappning.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.