Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
foto: outnow.ch

FILM PÅ DVD

Cool knarklangare tråkar ut


layer cake


Betyg:

Den namnlöse huvudpersonen i ’’Layer Cake’’ är knarklangare. Inte någon sunkig gatulangare utan den lyxiga sorten som är hjärnan bakom det hela och tjänar de stora pengarna. Och nu när han är på topp ska han lägga av. Men gissa vad. Något kommer i vägen och plötsligt är hans liv i fara när han blivit indragen i en invecklad storaffär.

’’Layer Cake’’ är en engelsk actionrulle som slår knut på sig själv för att vara cool och smart. Det är väldigt mycket coola killar i coola kostymer, coola kameravinklar, coola klipp och coola övergångar mellan olika scener. Till slut blir det tröttsamt för mycket. Någon vill väldigt gärna att det här ska vara coolt. Historien, berättandet och karaktärerna verkar inte stå i förgrunden i den här filmen. Det är den häftiga bildlösningen som har huvudrollen.
Slutscenen för tankarna till 1920- och 1930-talens amerikanska gangsterfilmer. Skillnaden är bara att de filmerna inte bara var coola utan också intressanta. De hade något att berätta om sin samtid. Den här känns bara sökt och ytlig. Och har filmen något att säga om vår tid skulle det i sådana fall vara att form, yta och underhållning är det enda som betyder något i dag.

På omslaget till dvd:n omges huvudkaraktären av fyra personer varav en kvinna. Det är väldigt missvisande när det gäller det täcka könets mycket marginaliserade roll i den här rullen. I den lilla mån kvinnor är med så handlar det om att få med lite sex och sexanspelningar. Och så finns det en knarkande hysterika som ständigt är på gränsen till sammanbrott. Artonhundratalets kvinnosyn känns knaprigt fräsch i jämförelse.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.