Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: sf film

Skrattfest för barn

loranga, masarin & dartanjang

Betyg:

Det bästa sättet att avgöra om en barnfilm gått hem eller inte är att fråga barnen. Egentligen behöver man inte ens fråga, det räcker med att känna av skrattvibbarna i biosalongen. Och dömer man efter detta kriterium så verkar ”Loranga, Masarin & Dartanjang” (en animerad filmatisering av Barbro Lindgrens böcker) gå raka vägen in. Från och med bild nummer ett, med en liten flygande insekt, är hela salongen full av härliga små skratt.

Själv hade jag dock svårt att få kontakt med denna film som inte har något direkt vuxet tilltal (inga små ögonblinkningar åt föräldrar ges under filmens gång vilket förmodligen inte är tanken heller). Det enda jag förundras över är dess samhällsskildring, som en blandning av realism och surrealism.

Loranga (röst av Dan Ekborg) är den anarkistiske fadern som varken vill jobba eller låta sonen Masarin (Ludvig Dietmann) gå i skolan. I stället ska de proppa i sig bullar, glass med kaviar och spela inomhushockey med resterna. Enligt mig är det inget roligt att se ett kök bli sönderslaget, men det verkar barnen gilla (eller uppmuntras till att gilla). Masarin är fast förtjust i sin pappa som ständigt kommer med demoraliserande förslag. Världen de lever i tycks även vara av det absurda slaget. Ett fängelse de besöker framställs som den mysigaste av platser att längta till (!). Kanske är detta en ironisering över dagens komfortabla fängelser, men hur förstår ungarna detta?

Interiören är igenkännlig med samtida möbler och mjölkpaket. Färgglatt och roligt att titta på, men miljön känns för orörlig, ansiktsuttrycken snåla. Gösta Ekman har lånat ut sin röst till Dartanjang, en minst sagt gnällande farfar. Ekmans röst bjuder även på en gnällig sång under eftertexterna (ett trick för att hålla kvar föräldrar?).

Jag gillade inte detta. Men vid filmens slut frågar en pappa sitt barn om filmen var bra. ”Aaaaa, den va jättebra!”

Jag låter detta avsluta recensionen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.