Till Café Crème Film!
 ÅRGÅNG 1 - MAJ 2000
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
:: CAFÉ CRÈME FILMARKIV ::

Film
Lewis Caroll was here
Av Lydia Duprat

I huvudet på John Malkovich
(Being John Malkovich)
Regi: Spike Jonze
Manus:
Charlie Kaufman
I rollerna:
John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener, Orson Bean m.fl.


Hur skulle det vara om man kunde uppleva verkligheten ur en annan människas ståndpunkt; att under några minuter, timmar eller dagar få vara i en annan människas kläder, helt enkelt få vara någon annan? Gärna någon rikare än en själv, eller vackrare, kanske någon vars liv man tycker är spännande, kanske någon av motsatt kön?

Detta handlar I huvudet på John Malkovich om. Bland annat.

Craig Schwartz (John Cusack) är en begåvad marionettspelare som inte kan leva på sin konst. Hans tekniskt fulländade iscensättningar uttrycker en nästan demonisk lidelse. Inget som är lättsmällt direkt. Hans fru Lotte, spelad av en svårigenkännlig (noll glamour – en klar pluspoäng) Cameron Diaz, driver en zooaffär, och i brist på ett efterlängtat barn – eller snarare ett bättre äktenskap – har hon skapat sig ett eget minizoo där hemma. Lotte föreslår att Craig skaffar sig ett vanligt jobb, det vore kanske bättre för honom än att sitta hemma och låta sig konsumeras av sin passion.

Craig skaffar mycket riktigt också ett jobb som arkivarie på Lester Corp., och redan här tar det surrealistiska vid med besked. Till att börja med är företaget inhyst i en berömd New York-skyskrapas 7 ½ våning, där det är mycket lågt i tak. Där träffar Craig den ena märkliga karaktären efter den andra: sekreteraren Floris (Mary Kay Place) som missuppfattar och misstolkar allt hon hör; Dr. Lester (Orson Bean), vars inträngande redogörelse av sina sexfantasier får den mest härdade att betacka sig för förtroendet; och Maxine (Catherine Keener), en cynisk manslukerska som Craig snart blir besatt av (och inte bara han).

Av en händelse upptäcker Craig en dag en liten dörr väl dold bakom ett arkivskåp. Dörren leder till en tunnel; nyfiken går Craig in. Bara för att upptäcka att denna tunnel mynnar ut inuti huvudet på självaste John Malkovich, den berömde skådespelaren!

Associationer till Lewis Carrolls Alice i Underlandet haglar i mitt medvetande under hela filmen. Man kan nästan påstå att filmen till stora delar travesterar Carolls verk, så många är faktiskt inslagen som på ett eller annat sätt lånats därifrån. Inte särskilt originellt, med andra ord. Men skojigt.

I huvudet på John Malkovich är en intressant film som förmår såväl överraska som roa sin publik. Därtill lyckas den även väcka vaga känslor av obehag. Dessa hinner emellertid aldrig ta fäste, därför att filmen vet att ta ut svängarna rejält. Berättelsen är så utflippad, så bisarr att man inte kan ta den på för stort allvar. Det är kanske tur det.

John Cusack är mycket övertygande i rollen som den kufiske Craig. John Malkovich är kul att se i rollen som sig själv. I övrigt är skådespelarprestationerna bra överlag. Filmen nominerades till en Oscar för bästa originalmanus (Charlie Kaufman), bästa regi (här gör Spike Jonze sin långfilmsdebut som regissör) och bästa kvinnliga biroll (Catherine Keener).

[an error occurred while processing this directive]

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème