Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Film på dvd
Vänskap, kortbyxor och krig


mickybo & me


Betyg:

”Upplägget är inte så där jätteoriginellt: pojkar i kortbyxor genomlever sin barndom i en krigshärjad men ändå lite charmig omvärld. Och det är en nutida berättarröst som ser tillbaka på sin oskuldsfulla uppväxttid innan den otäcka verkligheten gjorde sitt intrång. (Den enda genreklyschan som uteblir är Scenen Där Pojkarna Smygtittar På En Naken Kvinna Och Upptäcker Sin Sexualitet.)

Bild: universal pictures

De två grabbarna lever i Belfast i början av 1970-talet. Och visst, den ena är katolik och den andre protestant. Men att de representerar olika sidor i ett pågående och blodigt inbördeskrig är de inte särskilt medvetna om när berättelsen börjar och konflikten hindrar inte heller dem från att bli vänner. Fascinerade och inspirerade av filmen ’’Butch Cassidy och Sundance Kid’’ ger de sig i väg för att leva som sina förebilder. De rånar en bank och bestämmer sig sedan för att åka till Australien.

Filmen är lite som den breda irländska dialekten som talas. Den tuggar på och är lite småmysig. Karaktärerna i historien slutar aldrig vara just karaktärer. Det är inte så mycket pojkarna själva som deras familjer och de andra som omger dem som känns lite väl mycket som Skådespelare I Tidstypiska Kläder Gör Roller Som Ska Bidra Till Den Dramaturgiska Helheten.

Riktigt engagerande blir det aldrig, kanske är man lite luttrad på genren men historien berättas inte med tillräcklig glöd eller någon stark filmisk gestaltning. Visuellt är den inte mer spännande än en halvmulen irländsk vårdag.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.