Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: foxmedia

Mörka och ljusa krafter drabbar samman

nattens väktare [nochnoI dozor]

Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

Uråldriga profetior fastslår att när Den Store kommer så avgörs det apokalyptiska slaget mellan De Ljusa och De Mörka. I tusen år har det rått vapenvila mellan de ljusa och mörka krafterna, Nattväktarna vaktar De Mörkas förehavanden samtidigt som Dagväktarna bevakar De Ljusas.

Nu ser det ut att vara dags för profetiorna att uppfyllas; balansen kommer att rubbas och det kommer att påverka mänskligheten, som inte har en aning om vad som sker i skuggvärlden. De som har förmågan att se denna värld kallas De andra och får själva välja sida - på så sätt har balansen upprätthållits i alla år.

”Nattens väktare” blev en succé i Ryssland och skulle kunna slå även här: fantasy, mystik och legender ligger ju rätt i tiden. Filmen får mig ibland att tänka på ”The Matrix” – det kanske beror på solglasögonen, för det finns minsann inga coola agenter i svarta rockar här, rollfigurerna bär snarare Columboliknande skrynkliga trenchcoater.

”Nattens väktare” är spännande och snyggt gjort. I hemlandet Ryssland drog filmen in större intäkter än både ”Sagan om ringen” och ”Spider-Man 2”. För egen del tänker jag inte missa uppföljarna ”Day Watch” och ”Dusk Watch”, om de någonsin kommer på bio eller på dvd.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.