Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: sf film

Fullvuxna bröders lek

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>

pistvakt

Betyg:

”Pistvakt” är en varm film om ett litet samhälle kallat Svartlien vid Klimtatjakka där Stockholm känns lika avlägset som i fjärran Orienten. Filmen börjar med att fadern i familjen Marklund begravs och fortsätter med de tre fullvuxna bröderna Marklunds äventyr. De tre bröderna är Sven-Erik (Lennart Jähkel), Jan-Erik (Jacob Nordenson) och Olle (Tomas Norström).

Sårande sanningar kommer upp till ytan, mamman åker till ”Schpanien”, de får ett brev från kungen och traskar runt i den magiska vita ”schnön” med mera. Låter kanske inte så spännande, men det blir det faktiskt, på ett lite annorlunda naturnära sätt blandat med humor, ironi och seriositet. Att så mycket spänning kan ta plats i denna skildring där max åtta, men oftast tre karaktärer är i fokus samtidigt är rätt unikt. Det råder ibland en nästan krigisk atmosfär med patroner, eld och dödshot, och musiken antyder ibland faror à la rysare. Men dessa inslag i ”Pistvakt” är knappast i närheten av de typiska våldsfilmer eller rysare som visas i dag. Här skildras faror och konflikter som inte drivs av onda människor, utan bland varmhjärtade bröder i humoristisk anda.

Mest av allt bjuds vi på ett slående skådespel. Scenografin är enkel och sparsamt upplyst som på en teaterscen medan bilderna i bakgrunden visar snötäckta berg och sagolika landskap. Karaktärerna känns inte riktigt som en del av den miljö de är inklippta i. Skådespelet klarar sig ensamt utan dessa berg och driver självständigt fram hela scenariot. ”Pistvakt” har tidigare varit uppsatt som teaterföreställning vilket känns även i filmen. Men tack vare fotografit, närbilderna och klippningen får vi så mycket mer än bara teater. Den snötäckta fantasimiljön var dock inte helt nödvändig för min del.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.