Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: uip

Slår inte teveserien

stolthet och fördom [pride and prejudice]

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

Det är oerhört populärt med Jane Austen-filmatiseringar. Av hennes bok, Stolthet och fördom, som utgavs i början av 1800-talet har det gjorts en mängd teve- och film-bearbetningar. Både sådana som ligger nära originalet och de som bygger löst på det. Till den första kategorin kan man räkna en teveserie gjord av BBC med Colin Firth i rollen som den buttre Mr Darcy. Till den andra kategorin hör ”Bridget Jones dagbok”, där Bridgets nutida Mr Darcy ironiskt nog också spelas av Colin Firth. Vidare finns ”Kärlek och fördom” där historien är förlagd till Indien. Och nu kommer alltså den här historien som konkurrerar i den första kategorin.

Som stort ”Stolthet och fördom”-fan kastade jag mig glupskt och förväntansfullt över filmen.
Det visade sig vara ett habilt hantverk, bland annat vad gäller skådespeleri. Matthew MacFadyen gör minst lika bra ifrån sig som Colin Firth som den buttre ”Mr Darcy”. Och Keira Knightley bevisar i rollen som Elizabeth Bennet ännu en gång att hon är mer än bara ett vackert ansikte. De övriga skådespelarna gör också goda insatser. Vidare är den autentiska dialogen som ljuv musik för öronen. Rekvisitan i form av kläder känns tidsenlig och påkostad, som sig bör i en kostymfilm av det här slaget. Fotot är vackert och den spar-samma men effektiva musiken bidrar även den till att förflytta oss till 1800-talets England.

Men ändå fascinerar filmen inte på samma sätt som vare sig boken eller teveserien. Det som främst saknas är spänningen mellan Elizabeth Bennet och Mr Darcy. I filmformatet måste man av naturliga skäl ta bort en hel del skeenden. Tråkigt nog har detta här resulterat i att historien förlorat en betydande del av sin charm. För mig var just förändringarna i relationen mellan Elizabeth och Mr Darcy en av anledningarna till att jag spänt väntade på nästa avsnitt av serien samt att jag läste boken från pärm till pärm. I denna film känns det som att förvandlingen av relationen från fientligt avståndstagande till passionerad (på kyskt Austen-vis förstås, med en kysslös omfamning) kärlek går lite väl snabbt. Jag kan inte peka på några detaljer, då det var tio år sedan jag såg teveserien och ännu längre sedan som jag läste boken. Det enda jag vet är att händelseförloppet mellan Mr Darcy och Elizabeth skildras för snabbt för att det ska kännas äkta och inte minst för att man som tittare ska svepas med av historien.

Sammanfattningsvis anser jag att denna är en film för alla Austenälskare, medan de som vill stifta en ny bekantskap gör klokast i att hyra teveserien och/eller att läsa boken i stället.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.