Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Film på dvd
En familjs protest mot ockupationen


Bild: folkets bio

private

Betyg:

”Private” är något så ovanligt som en italiensk film som utspelar sig i de ockuperade områdena på Västbanken. I centrum återfinns den välbeställde palestinske akademikern Mohammed B (Mohammed Bakri) och hans familj. De lever mitt emellan ockuperade områden och en palestinsk by. Efter eldstrider i området invaderar israeliska soldater familjens hus som de vill ska överlämnas i deras händer. Men Mohammed vägrar att ge avkall på sin stolthet och stannar envist kvar med sin familj. De förpassas till husets nedersta våning - om de så mycket som går upp för att hämta sina tillhörigheter hotas de med att bli skjutna. Om natten låses de sju familjemedlemmarna in i vardagsrummet där de får sova tillsammans.

Familjemedlemmarna hanterar situationen på olika sätt. Mamman, den äldste brodern och den yngsta systern vill helst ge sig av därifrån, medan Mariam, den äldsta systern som också ärvt faderns läshuvud, står på pappans sida. I stället för att åka till Tyskland och läsa till läkare är hon beredd att stanna kvar och kämpa för sina rättigheter. Våghalsigt smyger hon upp för trapporna och gömmer sig i en garderob för att spionera på soldaterna. Hon upptäcker att de sysslar med vardagliga sysslor som att spela flöjt, dreja i lera och se på fotboll, tills den tyranniska befälhavaren Ofer (Lior Miller) ertappar dem med att ”inte jobba”. De ska hålla vakt. Men Eial (Tomer Russo) förstår inte vad de ska hålla utkik efter. De underordnade soldaterna visar en del mänsklighet i sin kontakt med den palestinska familjen.

Familjen lever hela tiden under nervslitande förhållanden, omgivna av kulsmatter och känslan av att undergången är nära. Den spelfilmsdebuterande regissören Saverio Costanzos bakgrund som dokumentärfilmare märks, men på ett positivt sätt. Känslan av att befinna sig i ett land där undantagstillstånd råder är mer påfallande än den nyhetsbilder förmår väcka. Fotot är inte det bästa, men tekniska brister vägs upp av det övertygande skådespeleriet. Speciellt Mohammed Bakris (en av Palestinas största skådespelare) stoiske familjefader och Hend Ayoubs gestaltning av den modiga dottern är mycket bra.

Filmen bygger på en aktuell, sann historia om en palestinsk familj som levt med soldater på sitt tak sedan 1992. De har fått stanna kvar eftersom de inte har några terroristkopplingar och för att de fått mycket uppmärksamhet och stöd från media. ”Private” är en skildring av världen 2005 som alla borde gå och se.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.