Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Storslaget, vackert

ran

Betyg:

Akira Kurosawas ”Ran” betraktas av många som en av de bästa filmer som gjorts. När den äntligen (tack Atlantic Film!) släpps på DVD i Sverige så är det med viss oro man lägger in skivan i sin spelare. Ska den hålla? Blir det för futtigt på min lilla teve?

Svaret är att ”Ran” klarar sig bra i litet format, även om det är tydligt att den är avsedd att visas på stor duk – det är sällan man får se närbilder på skådespelarna, och i mass-scenerna har regissören filmat på rejält avstånd för att få med så mycket som möjligt i bild.

Historien bygger på Shakespears ”King Lear”, och utspelas i 1500-talets Japan där en hänsynslös länsherre på sin ålders höst står i begrepp att lämna över makten i sitt rike till sina tre söner. Den yngste sonen varnar sin far för sina maktlystna bröder, men till ingen nytta och snart är maktkampen i gång. Det är ett storslagen historia som målas upp: intriger, blod, ränksmidande – ja allt man kan förvänta sig. Berättandet sker på ett nästan teatraliskt sätt i vissa partier, medan andra uppfattas som mer moderna. Det sägs att samtliga scener i filmen målades på duk av regissören innan inspelningen började (en process som tog två år), och det märks. Det finns en väl genomtänkt grafisk röd tråd genom hela filmen, och som åskådare njuter man verkligen; särskilt i stridsscenerna där 1 400 välkoreograferade statister rusar omkring med olikfärgade flaggor inbyggda i sina rustningar, vilka för övrigt designades av Kurosawa själv. Filmen belönades också med en Oscar för bästa kostym och nominerades dessutom för bästa regi, foto samt art direction, den utsågs därutöver till bästa film i den amerikanska kritikerkårens egen omröstning.

Sammantaget är ”Ran” en mäktig upplevelse som rekommenderas till den som vill uppleva ett historiskt epos som står sig väl mot liknande nutida filmer som exempelvis ”Troja” eller ”Gladiator”. Man får komma ihåg att det är en film som firar sitt 20-årsjubileum nästa år! Jag undrar om någon säger samma sak om ”Troja” om 20 år…

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Lydia Duprat