Till Café Crème Film!
 ÅRGÅNG 1 - NOVEMBER 2000
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
:: CAFÉ CRÈME FILMARKIV ::

Stockholms filmfestival 2000

Jäsp
Av Lydia Duprat

Sade
Regi: Benoît Jacquot
Manus:
Jacques Fieschi , Bernard Minoret och Serge Bramly (roman)
I rollerna:
Daniel Auteuil, Marianne Denicourt, Jeanne Balibar,
Grégoire Colin, Isild Le Besco, Jean-Pierre Cassel m.fl.


Platsen är Frankrike och året 1794. Revolutionen har ägt rum och Robespierres puritanska terrorregim råder. Adeln lever farligt. Är man utöver adlig dessutom en ökänd libertin och ateist ligger man särskilt pyr till. Det är fallet med Marquis de Sade.

Tillsammans med andra adelsfamiljer hamnar Sade på ett "hälsohem" - ett fängelse för aristokrater. Där ägnar han sig av hela sitt hjärta åt att predika visdomsfulla levnadsregler närhelst tillfälle ges, samt åt att hjälpa en ung flicka att bli av med oskulden och drängen på stället att få sig ett ligg - utan att själv delta i projektet annat än som "coach". Babbel babbel.

Jag gillar Daniel Auteuil, och tack vare hans värdighet blir hans Sade aldrig vulgär, inte ens när han tar grova ord i sin mun. Å andra sidan kan jag inte tänka mig att Sade varit en sådan tråkmåns: besserwissrig och fullkomligt befriad från allt vad sinnlighet och självdistans heter. Sade är här en maskin som strör banala filosofiska postulat omkring sig. Resten är kostymer.

Det finns roligare sätt att kasta bort sin tid på.

 

[an error occurred while processing this directive]

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème