Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Film på dvd
Full fart och friska fläktar från fiskarnas färgglada värld


Bild: universal pictures

hajar som hajar [shark tale]

Betyg:

Som många kollegor numera brukar säga: “Det här är en film man blir glad av”. Och det stämmer verkligen med ”Hajar som hajar”. Oavsett om du väljer att se den med originalröster på engelska eller dubbad till svenska så har den en själ som verkar ha blivit DreamWorks signum vad gäller tecknade filmer. Liksom sina kusiner ”Shrek” och ”Shrek 2” har den en fart och en fläkt som underhåller och gläder.

Filmen utspelas i en färgglad korallvärld med New York som förebild komplett med ett ”fiskifierat” Times Square. Här har filmskaparna lagt ned mycket tid och energi; det är färger och detaljer i överflöd, det myllrar av liv och rörelse så pass att man ibland måste stoppa och gå tillbaka för att hinna med att ta in allt som flödar mot en från rutan. Denna genomtänkta och kreativa scenografi skapar ett centrum och en själ i filmen som gör den trovärdig i sin fantasifullhet.

Huvudrollen innehas av Oscar (Will Smith/Daniel ”Papa Dee” Wahlgren), en glad fisk som arbetar på det lokala valtvätteriet (en av alla underfundiga vardagsplatser som ”fiskifierats” på ett roligt sätt) men som längtar efter att komma upp sig i världen och flytta till revets topp (med andra ord en skyskrapa i form av ett högt rev). Han uppvaktas av sin arbetskamrat Angie (Renée Zellweger/Sara Sommerfeld) som förgäves försöker få Oscar intresserad av henne. Oscar är skyldig sin chef pengar, och denne står i sin tur i skuld till revets maffia – hajarna, med Gudfadern Don Lino (Robert De Niro/Allan Svensson) i spetsen. Filmens originaltitel ”Shark Tale” är en anspelning på den amerikanska maffiafilmen ”Bronx Tale” – som fick heta ”I skuggan av Bronx” på svenska – där just De Niro medverkar. Maffiatemat genomsyrar hela filmen och det är faktiskt riktigt kul med alla anspelningar för den som är intresserad av genren.

Handlingen tar fart när Oscar hamnar i en situation där han ”tvingas” att ljuga om att han dödat en haj. Han blir revets hjälte och får äntligen sin efterlängtade plats på revets topp. Men han blir samtidigt maffians fiende nummer ett och för att klara av att upprätthålla illusionen att han är en ”hajdödare” slår han sig ihop med Lenny (Jack Black/Kim Sulocki) – en haj som valt att lämna maffialivet bakom sig och som dessutom är vegetarian.

Filmen snurrar vidare i allt högre tempo mot den lyckliga finalen, och allt ackompanjeras av välvald musik med artister som till exempel Christina Aguilera, Justin Timberlake och inte minst Ziggy Marley som gjort en specialversion av pappa Bobs klassiker ”Three little birds”, som hans karaktär Ernie (en rastafari-manet som är min favorit i filmen) sjunger i filmen.

Sammantaget är det här en rolig, spännande och välgjord film som passar både stora och små tittare, även om de allra minsta nog kan uppleva att tempot (som är högt och medryckande genom hela filmen) är svårt att hänga med i. ”Hajar som hajar” har ett bra budskap och genomförandet präglas av kvalitet och omsorg om de små detaljerna. Och det är ju de som gör det!

Extramaterialet på dvd-utgåvan får godkänt, även om jag personligen skulle ha velat få mer bakgrund kring skapandet av scenografin och karaktärsanimationerna, som stämmer väl överens med sina mänskliga förebilder. I stället läggs tyngdpunkten på musiken och det är väl i sin ordning med tanke på att huvudmålgruppen är cirka 15 år yngre än jag själv.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.