Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: atlantic film

Klockrent samspel


sophie scholl - de sista dagarna [sophie scholl - die letzte tage]

Betyg:

FILMENS WEBBSIDA [PÅ TYSKA] >>

Sophie och Hans Scholl var ett ungt tyskt syskonpar som lät sig vägledas av sitt samvete och som betalade dyrt för det. Den 18 februari 1943 ertappas de med att dela ut antinazistiska flygblad på universitetsområdet. Under de långa och nervslitande förhör som följer med Gestapo-officeren Mohr sviktar Sophie inte en enda gång. I början vidhåller Sophie vid sin och sin brors oskuld, och tack vare hennes rättframma och ungdomligt naiva sätt och övertygande svar på alla frågorna köper Mohr hennes berättelse och bestämmer sig för att frige henne. Men så kommer, i sista stunden, Hans bekännelse. Och Sophie är inte beredd att låta sin bror bära skuldbördan ensam.

Under de ännu hårdare förhör som följer efter broderns bekännelse fattar Gestapo-officeren intresse för den unga Sophie. Hon förbryllar honom och Mohr kan inte förstå hur Sophie kan vara emot nationalsocialismen, som ska "bringa Tyskland ära och välfärd åt alla". Så brinnande är emellertid den unga flickans övertygelse att den tycks så ett frö av tvivel hos Mohr. Marc Rothemunds film handlar i korthet om något så sällsamt som då godheten lyckas nå fram till ondskan och tränga igenom dess pansar av självrättfärdighet och blind arrogans. Sophie lyckas beröra Mohr så till den grad att han erbjuder henne en chans att undkomma dödsstraffet. När den unga kvinnan envisas med att ta konsekvenserna av sina handlingar fullt ut är det med ett tungt hjärta som Mohr - både bildligt och bokstavligt - tvår sina händer.

"Sophie Scholl - De sista dagarna" är en film som sätter skådespeleriet i förgrunden. Julia Jentschs och Alexanders Helds prestationer som Sophie och Mohr är fenomenala. Deras samspel är inget mindre än klockrent. Särskilt Helds tolkning får en att tappa andan; hans karaktär har fler bottnar än Sophies och utan minsta ansträngning visar Held dem alla, lager på lager, och hur de slåss för herraväldet över honom.

"Sophie Scholl - De sista dagarna" är ännu en bekräftelse på att Tyskland har intagit en ledande position inom den samtida filmkonsten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.