Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Film på dvd
Bruna kaninen suger


the brown bunny


Betyg:

Det är dvd-dags för filmen som mest omtalats för att den blev hånad i Cannes för ett par år sedan och för att den innehåller en ogenerad sexskildring där huvudrollsinnehavaren tillika upphovsmannen Vincent Gallo blir avsugen.

Bild: universal pictures

Så mycket mer har den inte heller att komma med. För den här megapretentiösa rullen som utger sig för att vara djup har inte mycket att säga över huvud taget. Vincent Gallo spelar en motorcykelförare som är på väg från ett race till ett annat. Han kör sin skåpbil, hånglar med ett par främmande kvinnor, tankar, äter, sover, duschar, deppar, kör ännu mer bil och lite motorcykel.

Det här ska då föreställa gestaltningen av en man som inte kan komma över en förlorad kärlek. Att det blir outhärdligt tråkigt beror inte på de långa tagningarna eller på den statiska kameran utan på andefattigheten hos både verket och upphovsmannen. I sina egna ögon är Vincent Gallo förmodligen en cool multikonstnär, häftig indieskådespelare och auteur-regissör, men i själva verket är han inget annat än en stor fet posör. Som skådespelare är han dessutom irriterande uttryckslös. Hans kroppsrörelser och hans ögon är tomma på ett intetsägande vis och när han bryter ihop och hulkar mot slutet av filmen är det så otrovärdigt att man vill börja skratta.

Avsugningen då? Jo då, med tanke på vilka problem den här filmen brottas med för övrigt så funkar just den scenen hyfsat. Gallo tänkte förstås att han skulle chocka, väcka uppseende och vara med i bräschen för något vi lär se mer av i framtiden, det vill säga allt mer explicita sexakter på vita duken. Just de avsikterna kan man ju inte säga att han misslyckades med. Hade det inte varit för att Gallos privata delar exponeras i den här filmen så hade den förtigits och tynat bort på filmhistoriens avskrädeshög där den hör hemma.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.