Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: sandrew metronome

Globaliseringens pris

the constant gardener

SE FILMENS TRAILER >>
LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>

Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

Justin Quayle (Ralph Fiennes) är en stillsam man. Han arbetar på Brittiska ambassaden i Kenya, men trivs bäst i trädgården, bland sina växter. Justins fru Tessa (Rachel Weisz) är lika engagerad i sin omvärld som Justin är distanserad. Tessa ser att något underligt pågår omkring henne, något som berör människornas hälsa, och hon börjar undersöka vad det är som händer. Under en resa blir Tessa brutalt mördad. Det är först då Justin blir medveten om vad hans fru höll på med. Han börjar göra en egen undersökning för att förstå vad Tessa levde för, och vad som blev hennes död.

”The Constant Gardener” bygger på en roman av den engelske författaren John le Carré. Denne har i sina romaner främst behandlat spionernas värld. Nu, när kalla kriget hör till historien har han dock varit tvungen att söka sina motiv och skurkar på annat håll. Det han funnit visar med all önskvärd tydlighet att världen inte blivit vare sig bättre eller tryggare för att spänningen mellan öst och väst försvunnit. Denna konflikt har ju bara ersatts av den mellan nord och syd – en konflikt som till skillnad från den förra dessutom inte förs mellan någorlunda jämnstarka parter.

”Frågan är inte om du är paranoid, utan om du är tillräckligt paranoid”. Detta skulle kunna vara Justin Quayles motto när han ger sig i kamp med de mäktiga krafter som ligger bakom inte bara Tessas, utan oräkneliga andras, död. ”Den enes död är den andres bröd” är en annan välkänd sanning som också får en otäck aktualitet här. Det handlar om väldiga ekonomiska intressen, om miljonvinster för de som står högst upp på stegen, och arbetstillfällen för de som står lite längre ner. För de som står allra längst ner handlar det rentav om liv och död, men det är det ingen som bryr sig om.

”The Constant Gardener” är en alltigenom välgjord och välspelad film, som tar upp frågor vi måste konfrontera, även om vi helst skulle slippa. Vad är det verkliga priset för globaliseringen och vem är det som får betalar det? Dessvärre kommer det en liten svacka mot slutet, som inte hjälps upp av att regissören tar till konventionella thrillergrepp för att hålla intresset uppe. Detta tar ner helhetsintrycket av filmen något. På det hela taget är det dock en mycket engagerande historia, av den typ, rentav, som gör att man efteråt inte kan låta bli att fråga sig om man verkligen borde sitta och titta på (även mycket bra) film när det är så mycket som inte står rätt till i världen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.