Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Film på dvd
Meningslös väntan


Bild: universal pictures

the terminal

Betyg:

När jag först hörde talas om att det fanns en verklig historia som låg till grund för filmen ”The Terminal” trodde jag inte riktigt på det. Jag misstänkte att det var en så kallad ”urban legend” eller vandringshistoria, eller som vi i Sverige kallar det ”klintbergare”.

Historien om en man på besök i USA från ett obskyrt land på Balkan, och som på grund av att en kupp utförs i hemlandet under hans flygtur till det förlovade landet i väst inte släpps in i USA helt enkelt för att hans hemland i diplomatisk bemärkelse inte längre existerar, skulle alltså vara sann?

Viktor Navorski (truligt spelad av Tom Hanks) nekas följaktligen inträde i USA, och förvisas till transithallen på JFK-flygplatsen strax utanför New York. Där får han vänta till dess att hans hemland återupprättat de diplomatiska förbindelserna med USA, eller när han hajar de hintar som den säkerhetsansvarige på flygplatsen (bra spelad av Stanley Tucci) försöker ge honom om att han kan ”smita” ut genom säkerhetskontrollen, så att denne blir av med ett växande problem. För problem blir det. Navorski vägrar nämligen lämna transithallen annat än på ett korrekt sätt. I stället hankar han sig fram på olika mer eller mindre underhållande sätt. Han inleder dessutom ett slags kärlekshistoria med en flygvärdinna som spelas av Catherine Zeta-Jones.

Kort sagt, det luktar romantisk komedi, och det försöker man också åstadkomma. Och då återkommer jag till det faktum att det hela skulle bygga på en sann historia. Jo, det visar sig att sedan 1988 sitter Mehran Karimi Nasseri fast på flygplatsen Charles de Gaulle utanför Paris eftersom han saknade pass och inresehandlingar. Historien kring Nasseri är lång och krånglig och ska inte presenteras i sin helhet här, men eftersom jag hade satt mig in i den innan jag såg ”The Terminal” och dessutom visste att DreamWorks köpt rättigheterna till Nasseris historia (trots att denne saknar möjlighet att använda pengarna då han saknar bankkonto) hade jag svårt att köpa filmen som helhet. Det resulterar i en unken och fadd känsla som genomsyrar filmen, och som åtminstone för mig var svår att bortse ifrån.

”The Terminal” vill så gärna vara en ”Sömnlös i Seattle” fast i mer komprimerad form och visst, den har alla ingredienserna. Men invändningarna är flera. Det tänder inte alls mellan Hanks och Zeta-Jones (där föll det romantiska). Själva storyn är tafatt och konstlad och av skäl som jag inte kan gå in på av hänsyn till den som eventuellt vill se filmen så är den även ologisk. Det som fungerar bäst i filmen är det komiska elementet där den indiske städaren (Kumar Pallana) känns fräsch i några scener med Hanks rollfigur. Sentimentaliteten som i ”Sömnlös i Seattle” stundtals kunde kännas trovärdig och på sin plats blir här endast kladdig och irriterande. Man har svårt för att känna något för huvudpersonerna, eftersom de inte känns trovärdiga. I stället satt jag mest och blev irriterad över att det inte gick att göra filmen på ett bättre och mer trovärdigt sätt – det är ju trots allt ett intressant och tänkvärt upplägg. Nä, herr Spielberg göre sig icke besvär med filmer av det romaniskt/komiska slaget – jag ser i stället fram emot den nya filmatiseringen av ”Världarnas krig” med Tom Cruise i huvudrollen som släpps i sommar. Då ni!

Om man törs vara litet politisk så kan man även stundtals uppfatta filmen som en reklamfilm för USA i allmänhet och New York i synnerhet; filmens klimax är ju nämligen när Viktor Navorski äntligen får komma in i USA och sätta sig i en gul taxibil för att åka in till ”The Big Apple” och slutföra sin resa vars mål inte ska avslöjas här. Då är lyckan total och alla biskådisar ser så där vördnadsfulla och nästan heliga ut i blicken när Hanks figur i slow motion går genom säkerhetskontrollen ut från transithallen. Ungefär som i slutscenen från ”Schindler’s List” eller slutscenen från ”Närkontakt av tredje graden” eller ”E.T.” eller…

Filmen släpps nu på dvd och innehåller också en hel del bonusmaterial som kan vara av intresse för den filmnördige. Och vem är inte en sån?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.