Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: image.net

Jävligt najs

varannan vecka

Betyg:

I centrum i ”Varannan vecka” finns två ganska olika bröder. Lillebror Pontus (Felix Herngren) är skild och lever ett ”varannan vecka-liv” där han alternerar mellan att ta hand om sin dotter samt att leva festande singelliv. Storebror Jens (Måns Herngren) är gift sedan tjugo år tillbaka och har tre barn. Men plötsligt en dag havererar hans äktenskap och han får flytta in till Pontus. Nu tar de bådas liv en vändning.

Vi rör oss i typiska miljöer från Södermalm i Stockholm – med en och annan intern vink åt denna storstadspublik. Detta kommer dock inte att hindra den övriga publiken från att brista ut i igenkännande skratt med jämna mellanrum. Filmen kan bäst beskrivas som en drift med ett tidstypiskt relationsbeteende bland dagens ”30-plussare”. Pontus är till exempel ”lyckligt skild” – han och exfrun kommer så pass bra överens att de har söndagsmiddagar ihop och dessutom planerar att skaffa ett nytt barn tillsammans så att dottern Sara kan få ett syskon. ”Den lyckligt skilda storstadsbon” är också temat för Pontus reklamfilm som han tänker sälja in hos Kronfågel som uppdateringstips för den gamla ”kyckling på fredag”-jingeln. Gissa om de tänder på idén eller inte?

Bröderna Herngrens (Måns har tillsammans med Hannes Holm tidigare regisserat framgångsrika ”Adam och Eva” samt ”Det blir aldrig som man tänkt sig” och Felix Herngren har gjort sig känd i ”Sen kväll med Luuk” som ”Papi Raul” och Dan Bäckman) och de övriga i regiteamets känsla för ”tidens tand” är minst sagt utomordentlig. Detsamma gäller den komiska tajmingen. De har fångat den 30-åriga storstadsvenskens relationsdilemmor till punkt och pricka – det blir aldrig övertydligt eller påklistrat, med undantag för ett och annat av deras satiriska reklamavbrott där kända varumärken gör reklamfilmer associerade till relationsproblem. Men de flesta av dessa snuttar är ytterst underhållande.

Skådespeleriet som bröderna Herngren presterar är förträffligt, speciellt Måns är mycket underhållande i rollen som den förvirrade och maktlöse läkaren Jens. Sekvensen där han ”tar hämnd” på mannen som vänstrat med hans fru är oslagbar. Även övriga skådespelare gör fina prestationer, till exempel Cecilia Frode (”Klassfesten”) i rollen som Johanna – Jens goda vän som Pontus inleder en relation med.

Sammanfattningsvis är det här en rolig och träffsäker relationskomedi som bör ha chans att locka en stor publik. Jag säger som Pontus: ”Jävligt najs”.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.