STOCKHOLMS INTERNATIONELLA
FILMFESTIVAL 2002

Vilken soppa!
Av Inger Carlsson

Skärmdump av Stockholms Filmfestivals webbplats

Filmfestivalens webbplats
Stockholms trettonde internationella filmfestival
Utveckling: Bazooka och Strangeways
Webbhotell: Cable & Wireless
Teknisk och strategisk konsultation: Bazooka

Betyg: Kall kaffekopp

Bazooka och Strangeways ("Strange ways" indeed!) har tillsammans utvecklat och byggt samt underhåller webbplatserna filmfestivalen.se, ifestival och Filmfestivalen Junior. Man kan fråga sig vad de har haft för ambition med sajterna. Man kan fråga sig om de haft någon ambition att tala om över huvud taget!

Förvirringen är stor på filmfestivalens primära webbplats, "filmfestivalen.se". I drop down-listan lovar förvalet "Allt om Filmfestivalen" runt men håller tunt.

En lista med festivalens alla filmer vore perfekt att ha till att börja med. Här kunde man bjuda på kortfattad information om filmerna, till exempel visningsdagar, -tider och -plats, regissör, ursprungsland och annat som kan vara intressant för den hugade biobesökaren. Tyvärr står en sådan lista inte att finna på webbplatsen. Då tänker man att valet "Film/bokning" kanske kan bringa klarhet i frågan om vilka filmer det är som finns på repertoaren. Men nej, inte riktigt. Litet vidare klickande anser den strategiska konsulten att besökaren ska ägna sig åt innan man kan få besked, och en ny drop down-lista med "Innehåll" dyker upp. Jamen där måste det ju vara! Men vilken överraskning, nu är det dags att välja igen: "Dag för dag", kan det vara något? Här finns andra valmöjligheter, några heter likadant som i drop down-listan ovanför. Varför?

Det är mycket dylikt smått och gott, listor med valmöjligheter hit och dit. Mycket klickande blir det! Ingen översikt att tala om. Ett rörigt intryck, ett hoppande fram och tillbaka, bristande information om när, var och hur. Som till exempel vid beställning av medlemskortet som man tvunget måste ha för att få se filmerna. Det finns ingen information om huruvida kortet kommer att skickas hem till en eller måste hämtas ut och i så fall var.

Än i dag uppmanas besökarna "hänga på låset" inför en åstundande filmfestival.

 

En av de värre scenarierna är bokningen av önskad film. Markera önskad dag och klicka på "Boka" på varje films egen lilla sida, men tro nu inte att ”boka” innebär att du har bokat filmen och att det som återstår är att fylla i lite uppgifter om dig själv. För det händer absolut ingenting. Vis av tidigare erfarenheter utgår jag från att bokningen inte gått fram och klickar då på Boka-knappen någon eller några gånger till. Vad skådar då mitt vänstra öga? Jo, en liten knapp till vänster som heter BOKA BILJETTER! Jag prövar den, och döm om min förvåning: nu kommer jag till ett formulär att fylla i! Alla de tidigare klicken har lagt en biljett i kundvagnen, så nu har jag hela sex stycken biljetter till en och samma film! Som tur är går det att ändra biljettantalet i kundvagnen. Nu fyller jag i mina uppgifter och – halleluja! - biljetten är bokad. Jag har klarat det!

Ordet katastrof är inte långt borta när man navigerar runt på Filmfestivalens webbplats, och stackars den som till skillnad från mig inte använder Explorer utan Netscape. Webbplatsen är tydligen inte optimerad för den sistnämnda webbläsaren. Netscape-användaren har därför inget att hämta här, om det nu inte är så att vederbörande blir road av att läsa meddelanden av typen:

Not Found
The requested URL /2002/null/index.php was not found on this server.

Pressinformationen är för tunn och uppdateringen under festivalen var under all kritik. Uppdateringen efter filmfestivalens slut fungerar tydligen lika uselt. Fortfarande blir besökaren uppmanad att ”hänga på låset” inför en åstundande festival, alltså i skrivande stund eller med andra ord den 8 december! Och all övrig information är kvar på webbplatsen sedan festivalens dagar.

Inte heller festivaltidningen var till mycket hjälp under festivalen då samma förvirring rådde där. Kort sagt: Filmfestivalen innebär flera bra och intressanta filmer men bristfällig information och rörig logik på webbplatsen. Alltför många kockar har ställt till det och åstadkommit en riktig soppa av det hela.

Copyright © 2002, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör: Lydia Duprat