ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Scen: Singoalla i Hagaparken
Klippdockor från 60-talet
Läst: Choklad. Fakta, historia, passion
Läst: Samurajsommar
Läst: Den amerikanska flickan
Läst: Terra Nullius
Läst: Vetenskap eller villfarelse
Läst: Simos drömmaren
Läst: Den fula prinsessan
Läst: LBD
Läst: Silverapan
Läst: Skulden
Läst: Eragon - Arvtagaren
Fugu: Dödligt gott
Kvinnliga faraoner
"Saltis" i Saltsjöbaden?
Utdöd? Du skämtar väl!
The Spider Rules!
Fredag den trettonde
Konst: Angående konst och frihet
Musik: Something to Be Shared
Musik: Timeless Music
Musik: Summertime at Dalhalla
Läst: Björns bokkrönika våren 2005
Läst: Anne Franks dagbok
Läst: Orre, trast och trana
Läst: Dorés bibel
Läst: Sabotage
Läst: Mörkrets tjänare
Läst: Boktips inför hängmattan
Scen: Platonov
Foto: Färgsprakande provokation
Scen: Aprilhäxan
Utrotat djur Australiens heliga Graal
En skandalkarriär värd att belysa
I sus och dus med Brus
Berlin andra gången gillt
Könsroller under bronsåldern
Kristian II: Tyrann eller älskad kung?
Kuba: ständigt mot friheten
I den verkliga diktaturen
Destruktiviteten är en konstant
Katja Timgren får Slangbellan
Läst: Bläckhjärta
Läst: Kejsarens magi
Läst: Lucindas hemlighet
Läst: Da Vinci-koden
Läst: Terra Hexa
Läst: Stjärnornas stad
Läst: Åklagare är en som lagar bilar
Läst: Idun - Sagan om Valhalla

P R O S A
Långt hemifrån

L Y R I K
Dikter från Kuba

P S E U D O
Hur man ger sin katt ett piller

I N T R Y C K
Fisketur med Moses


Plansch av den japanske målaren och grafikern Ando Hiroshigue (1797-1858).

Fugu: Dödligt gott

Tänk dig ett livsmedel så frestande delikat att du är beredd att riskera livet för att få äta av det. Tänk dig dessutom att du måste punga ut med cirka
1 400 kronor för privilegiet att sätta tänderna i den potentiellt dödliga läckerheten. Nu undrar du säkert vad det är för himmelsk föda som kan förmå folk till sådana ytterligheter för en smakbit, och svaret är: fugu.

Fugu är den japanska beteckningen på familjen blåsfiskar, vars medlemmar alla är oerhört giftiga. Fugu är också en enormt eftertraktad delikatess i den uppgående solens land. Fisken innehåller stora mängder tetrodotoxin – ett nervgift så starkt att en dos som får plats i ett knappnålshuvud – cirka ett milligram – räcker till för att döda en fullvuxen man.

Tetrodotoxinförgiftning leder till att den elektriska aktiviteten i nerver och muskler upphör. Symptomen börjar med att läpparna och därefter tungan, ansiktet och extremiteterna domnar av. Sedan drabbas offret av yrsel, huvudvärk och kräkningar, magplågor, diarré och sluddrande tal. Den förgiftade förlorar därefter rörelseförmågan och dör inom några timmar efter intagandet av giftet. Tetrodotoxin sägs vara 1 200 gånger dödligare än exempelvis cyanid, och något motgift finns inte. En enda fugu innehåller tillräckligt med gift för att döda 30 personer.

I Japan får enbart specialutbildade kockar hantera fugu. I augusti varje år utexamineras fugukockar efter rigorösa tester, där den blivande kocken måste rensa hela fisken och skilja på giftiga och icke-giftiga delar som han lägger på olika brickor. Alla giftiga delar identifieras och märks. Vilka av fiskens delar som är giftiga beror på fiskens art, men generellt är giftet lagrat i fiskens ovarier, lever och mag-tarmkanalen.

Alla säkerhetsåtgärder till trots dör cirka 100 människor om året av fuguförgiftning i Japan, de flesta i områden där det råder brist på certifierade fugukockar. Bland dem som dött i tetrodotoxinförgiftning kan nämnas den japanska skådespelaren Mitsugoro Bando VIII, som dog 1975 efter att ha ätit fugu. Fugu är den enda delikatess som inte får serveras den japanske kejsaren.

De flesta fugurätter är mycket dyra och en anrättning kan kosta mellan 700 och 1 400 kronor på restaurang. Det sägs att den giftigaste fugusorten, Torafugu, också är den läckraste, och en enda sådan fisk kan betinga ett pris av 700 kronor på fiskmarknaden. Här talar vi alltså om den rena råvaran, som efter hantering av certifierad kock självfallet kommer att kosta kunden mycket mer. På Haedomari-fiskmarknaden i Shimonoseki säljer man fugu för drygt 284 miljoner kronor varje vinter.

Numera lär det finnas fuguhalvfabrikat att köpa i affärerna och på nätbutiker, och därför konsumeras delikatessen nu för tiden inte bara på krogen utan även i japanska hem. Fugurätter blir i största allmänhet allt vanligare i Japan.

Fugu. foto: webshots.com

Japanerna har förstås en särskild ceremoni som kretsar kring förtäringen av fugu. På restaurang går det till så att först visar kocken upp fisken för gästerna. Sedan rensar kocken fisken och avlägsnar alla organen, särskilt dem som innehåller giftet. Fenorna avlägsnas och friteras och serveras därefter i het sake. Kocken flår fisken och drar ut piggarna med tång. Huden serveras med en sallad som heter Yubiki och smaksätts med en vinäger- och sojadressing vid namn Ponzu. Därefter skär kocken av fiskens huvud och filear fisken som då serveras gästerna råa som i sashimi.

Till skillnad från de flesta andra fiskarna säljs fugufiskar levande. Arten är aggressiv och har mycket vassa tänder, och därför syr yrkesfiskarna ihop munnen på fiskarna så att de inte dödar varandra under transporten.

Det sägs att blåsfiskar är de enda som kan sluta sina ögon. En japansk fugukock lär ha sagt att han tycker synd om fisken när han dödar den eftersom fisken sluter sina ögon och frambringar ett ljud som låter som om de gråter.

Veta mer:
TITTA PÅ ETT FILMKLIPP FRÅN NATIONAL GEOGRAPHIC >>


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Copyright © 2004, Kulturtidskriften Café Crème