Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Film på dvd
Intrikat aprilskämt respektive poetisk betraktelse

konspiration 58

Betyg:

kometen

Betyg:

Handlingen i ”Konspiration 58” kretsar kring en författare som vill hävda att fotbolls-VM 58 aldrig ägt rum, och att hela evenemanget egentligen var en gigantisk iscensatt bluff… Kan vi vara säkra på att detta verkligen hänt när vi själva inte varit där? Och vad säger egentligen bildbevisen?

Svaret på i alla fall den senare frågan är först och främst förstås att ”Konspiration 58” är en fejkdokumentär. Filmens förnekare och deras ”bevis” är alltså fiktiva (många blev dock lurade när den först sändes på teve). Enligt regissören Johan Löfstedt är filmen bland annat tänkt som ett slags parodi på sådant som är ovanligt korkat att förneka, såsom att förintelsen under andra världskriget skulle ha ägt rum.

”Konspiration 58” fungerar som dylik parodi utan att egentligen nå upp till sin (uttalade) ambition att vara tankeväckande. För någon slug satir är det egentligen inte tal om – mer ett slags ovanligt intrikat aprilskämt med patos. Trots några ganska fiffiga ansatser och en effektfull grundidé är nämligen”Konspiration 58” varken särskilt utmanande eller medveten om problematiken kring sitt egentligen väldigt komplexa ämne (se ackompanjerande artikel).

Som ren underhållning fungerar det dock lite bättre. Filmen blir också ännu roligare när man med säkerhet redan från början vet att allt är fejk och de små sköna detaljerna i bluffen kan framträda under något mer avslappnade former. Att föröka göra satir i formen av lurigt realistisk så kallad ”mockumentary” är alltid tacksamt, och även om regissören här (bortsett från den ”tokiga” grundidén) kanske inte gjort sig förtjänt av några utmärkelser för originalitet så är detta en klart sevärd, rolig och underhållande film. Det är ett effektivt stycke komik och överlag ett skickligt utfört hantverk – som i sin uppbyggnad exempelvis påminner en del om Peter Jacksons väloljade bluff ”Forgotten Silver” (1996).

Ett extra plus med denna dvd-utgåva är också att vissa av de bortklippta scenerna nu kommit med i bonusmaterialet och bitvis visar sig vara ännu roligare än scenerna i själva filmen.

Kortfilmen ”Kometen” (se även separat recension av bioversionen) som finns med på samma utgåva kan inte klassas som humor eller parodi i samma utsträckning även om sådana drag finns. Här har vi i stället att göra med en mycket vacker och poetisk fiktiv betraktelse över hur livet i Stockholm skulle kunna ha sett ut dagarna före jordens undergång. Filmen är helt baserad på befintligt arkivmaterial (filmat av Bror Jacques de Wærn i Stockholm mellan 1959 och 1971) som sedan med hjälp av klassiska stumfilmsskyltar och nyproducerad musik av Leif Jordansson skickligt redigerats ihop till en ovanligt känslig och personlig kompilationsfilm. (”Kometen” utgör ett klargörande och lyckat exempel på hur filmkonstens egentliga kärna ligger i klippningen.) Det enda egentligen negativa är att den väl etablerade stämningen i filmen helt punkteras under eftertexterna av Thåströms i sammanhanget vulgära ”En vacker död stad”.

Även om man inte lockas av ”Konspiration 58”, så är ”Kometen” väl värd priset för den gemensamma dvd:n.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.