Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: sony pictures

Delvis underhållande

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>

en förtrollad romans [bewitched]

FILMENS WEBBSIDA >> 

Betyg:

Abrakadabra! Simsalabim! Nicole Kidman blir en häxa. Men för denna roll behöver hon ingen lösnäsa. För häxan hon spelar ska inte likna Virginia Woolf, den ska likna 1960-talsskådisen Elizabeth Montgomery. ”En förtrollad romans” handlar nämligen om en nyinspelning av teveserien ”Bewitched” där Montgomery hade huvudroll som häxan Samantha. (Serien visades i USA mellan 1964 och 1972). Filmen i sig är alltså inte en nyinspelning i sig utan handlar om att man gör nyinspelningen. Men på ett lustigt sätt visar den hur karaktärernas verkliga liv vävs in i de karaktärer de spelar. Allt med lite charmig häxmagi.

”En förtrollad romans” är en film med många plan. Den leker med filmmediet och dess gränser. Låter verklighet och fiktion smälta samman då karaktärer från serievärlden stiger in i filmvärlden och tvärtom. (Ett tema som visserligen skildrats flera gånger förr och är rätt typisk för vår tid).

Regissör och manusförfattare Nora Ephron är känd sedan tidigare för lyckade filmer. Hon debuterade som manusförfattare 1983 med Mike Nichols ”Silkwood”, och står även bakom ”I lust och nöd” och ”När Harry mötte Sally”. Ändå måste jag säga att manuset inte håller hela vägen ut i ”En förtrollad romans”. I filmens första halva skrattar jag så att tårarna rinner. Man har visserligen sett tricken på andra ställen förr, men de förmedlas genom ett strålande skådespel som gör dem unika på nytt. Och att göra film med skådespelare som Kidman, Michael Caine och Shirley MacLaine sätter extra stor press på de mindre etablerade namnen. Men de klarar det! Alla roller framförs väldigt bra från huvud till bi. Jag önskar dock att manuset inte hade runnit ut i fel skål som det gör. Från att vara rolig och intressant blir det slutligen löjligt och banalt. Endast skådespelet håller hela vägen ut.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.