Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Allt skrivs en på näsan


Bild: scanbox entertainment

blind horizon

Betyg:

"Blind Horizon" är en film som har klippts och gjorts så att man från början inte ska veta alltför mycket om vad som egentligen händer och vad som redan hänt. Tanken är att man ska vara lika ovetande som huvudpersonen. Frank (Val Kilmer) blir misshandlad och skjuten i huvudet. När han vaknar upp på sjukhuset i den lilla staden Black Point har han inget minne av hur han hamnade där eller vem han är. Allt eftersom han börjar få tillbaka sitt minne inser han att det finns ett hot mot USA:s president. Stadens sheriff (Sam Shepard) tar honom på allvar, särskilt efter det att en kvinna vid namn Chloe Richards (Neve Campbell) dyker upp och säger sig vara Franks fästmö. Det är utgångspunkten för vad som hade kunnat vara en riktigt bra film.

Vissa filmmakare underskattar publikens tankeförmåga. Regissören av "Blind Horizon", Michael Haussman, har tyvärr den inställningen att publiken nog inte förstår ledtrådar om de är för subtila. Så i stället för att njuta av historien som trots att den inte är originell ändå har något visst, sitter man och retar sig på de ständiga återblickarna. Efter att ha fått en vink om vad som är på väg att hända så får man ännu en och ännu en och ännu en…

Det märks att Michael Haussman har en karriär som musikvideoregissör bakom sig; snabba klipp, coola kameraåkningar och en allmänt snygg film. Problemet med "Blind Horizon" ligger just i att man inte får någon chans att undra och själv pussla ihop bitarna utan att allt skrivs en på näsan, gång på gång. Skådespelarna sköter sig snyggt och det är framför allt Sam Shepard som man minns. Hans tolkning av en småstadssheriff faller inte helt under de klichéer som man är van vid, trots att han inte har en banbrytande roll. Övriga skådespelare är helt okej i sina tolkningar utom Neve Campbell som mest ser lite ledsen ut filmen igenom.

Det här är en film för de söndagar då man inte orkar upp ur sängen, utan behöver en film att vila hjärnan framför. Mer är det inte.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Lydia Duprat