Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Förutsägbart om att hitta den rätte


Bild: scanbox entertainment

DVD-film. Distribution: Scanbox Entertaiment
carolina


Betyg:

Julia Stiles syns just nu på landets vita dukar i ’’The Bourne Supremacy’’. I den här filmen, som är från förra året och nu finns på DVD, ser vi henne i huvudrollen som Carolina. En ung ambitiös kvinna som jobbar med att para ihop folk i ett dejtingprogram. Men hennes eget kärleksliv fungerar inget vidare. Hennes förhållanden blir aldrig långvariga. Det blir nämligen aldrig någon fjärde dejt. Och så har hon sina jobbiga småsystrar att dras med. De ställer till det för sig och ringer henne i tid och otid. Som om det inte var nog så har hon också en härligt galen farmor och en suput till farsa i sitt liv. Det är tur då att hon har sin granne och bäste vän Albert att ty sig till. Han skriver sliskiga kärleksromaner under pseudonym, men själv har han inte hittat den stora kärleken i sitt liv.

Carolina och Albert hänger ihop jämnt och de kan verkligen prat om allt, så där som bara potentiella par i amerikansk film- och tevedramatik kan. Och så är de dessutom matchande snygga och smala. När de också har huvudrollerna i en romantisk Hollywoodrulle borde de lite snabbare fatta det publiken förstår på en gång. Men inte. I stället inleder Carolina ett förhållande med en snobbig engelsman (med en rent vidrigt tillgjord brittisk accent). Och hur ska det gå denna gång, blir det någon fjärde dejt?

Ganska så snart efter att förtexterna rullat färdigt står det klart vad det här går ut på. Och det går som förväntat utan några större överraskningar. Det finns inte heller några andra kvaliteter som väger upp förutsägbarheten. Det blir helt enkelt lite småtrist. Jag blir aldrig riktigt engagerad i den här kärleksrullen.

Att jag trots allt håller mig vaken filmen igenom beror nog mest på Carolinas familj som bor i stadens fattiga utkanter. Där har filmskaparna åtminstone potentiellt intressanta livsöden att skildra. Carolinas pappa är alkoholist och har dumpat henne och sina två andra döttrar hos deras farmor. Shirley MacLaine spelar den bullriga, tvära, frispråkiga men ack så godhjärtade farmodern. Hon gör det på tillyxat sätt och resultatet känns ganska kantigt och tillgjort. Hela familjen känns till slut bara som påhittade karismatiska bifigurer som har slängts in i samma familj och film för att det överhuvudtaget ska bli tillräckligt med dramaturgi så att det räcker till dryga en och en halv timme.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.

Lydia Duprat