Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN

FILM PÅ DVD

foto: atlantic film

Mordgåta tecknas i klassiker


tecknarens kontrakt [the draughtsman's contract]


Betyg:

Att ha tillgång till en film av Peter Greenaway (kanske mest känd för ’’Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare’’) på dvd är på samma gång inte så tokigt som helgalet. Inte så tokigt därför att hans bästa filmer med sina till både form och innehåll omsorgsfullt komponerade bilder tål att ses om och om igen. Detta är på samma gång anledningen till varför det är helgalet att se en Greenaway-film på sin teve hemma. De är ämnade för en stor vit duk. Detaljer går förlorade. Textningen täcker oproportionerligt stor del av bilden och Michael Nymans pampiga musik kvävs av hemelektroniken.

Icke desto mindre.

Nu finns en av Greenaway bästa filmer, ’’Tecknarens kontrakt’’ från 1982, nedbränd på dvd-skivor för hugade filmälskare att tillgå. Greenaway förflyttar oss här till ett engelskt 1600-tal fyllt av intriger. Konstnären Neville får i uppdrag att teckna ett dussin bilder av ett gods. Ägarinnan vill ge dessa i present till sin man. Under arbetets gång blottläggs en mordgåta. Inte nödvändigtvis svaret på gåtan utan själva mysteriet.

Greenaway komponerar sina, nästan alltid statiska, bilder lika nogsamt som filmens tecknare arrangerar sina vyer. Och de är lika fyllda av allegorier och allusioner som sextonhundratalskonsten. Inget är där av en slump utan allt bär en mening. Scen för scen åskådliggörs sedan de spänningar lantegendomen sjuder av och allt berättas på ett raffinerat och egensinnigt filmspråk.

Är man bekant med Greenaway känner man igen sig i ’’Tecknarens kontrakt’’. Den rymmer mycket av det som är hans signum. Här finns den genomtänkta användningen av ljus och färger i scenografin, upptagenheten av siffror och uppräkning, den statiska kameran, de vassa dialogerna och inte minst den bitska humorn.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.