Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: sony pictures

Hallström rostig?

en dag i livet [an unfinished life]

LYSSNA PÅ ETT LJUDKLIPP FRÅN FILMEN >>Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

Jag minns hur euforisk jag kände mig efter att ha sett Lasse Hallströms “Mitt liv som hund” från 1985. Det var en film som värmde och lyfte upp sådär som vissa filmer gör. För de riktigt bra filmerna är som världar där man kan vandra genom filmiska upplevelser och komma tillbaka med den där speciella känslan av att ha varit med om någonting meningsfullt (hoppas det inte låter för pretentiöst...). I alla fall är den filmen en av mina favoriter.

Så småningom flyttade Hallström bort från Sverige och började göra storfilmer på engelska. “Gilbert Grape”, “Ciderhusreglerna”, “Chocolat” och “Sjöfartsnytt” är några av de produktioner som spridit hans svensktklingande namn utanför gränserna. Och det är svårt att undgå den lilla patriotiska ådrans pulserande stolthet varje gång något sådant händer. Precis som när man tänker på lilla Sveriges Greta Gustavsson som blev hela världens Greta Garbo. Men samtidigt är det ju lite sorgligt också, för visst vore det kul att få höra dessa stjärnor på svenska när så mycket annat ändå hörs på engelska. Vad gäller Hallströms filmer så kan man visserligen uppskatta de amerikanska verken: stämning, karaktärisering och miljöer lyckas han väva samman till fina filmer med fina bilder. Men med “En dag i livet” känns det faktiskt som om han börjar bli lite rostig.

Filmen är något av en moderniserad västernfilm där cowboysen blivit nyktra, action minimerats och hästen och saloonen ersatts med bil och café. Annars är den av klassiskt snitt med västernfilmens vida landskapsvyer, skurken, hjälten och sheriffen. Jennifer Lopez spelar den ensamstående mamman Jean som bestämmer sig för att fly från en våldsam pojkvän (skurken). Tillsammans med dottern Griff flyr de till ett naturnära landskapsområde där Griffs hittills okände farfar och hjälten (Robert Redford) bor. Filmens originaltitel “An Unfinished Life” syftar på Griffs pappa som dött i en bilolycka innan hennes födsel, vilket lämnat Redfords karaktär i bitter sorg och agg mot Jean som körde bilen. Morgan Freeman spelar den sjukskrivne Cowboyen och vännen av Uncle Tom-karaktär som varje dag får medicin injicerad i baken av Redford. Om man vill kan man läsa den sexuella antydan i denna akt och se sprutan som en fallisk symbol... Men i stora drag så handlar filmen om försöket att skapa en god relation mellan mamma, farfar och barnbarn.

Det är ett ganska typiskt att göra film om människor som är bittra över sina liv, människor som först är hårda men sedan mjuknar, relationer som börjar med kyla för att utvecklas till vänskap. Så när Lasse Hallström gör detta bidrar hans “En dag i livet” inte med någonting nytt utan traskar hopplöst runt bland gamla vanliga teman.

Som en symbolisk parallellhandling springer en björn lös i området för att bli tillfångatagen och utställd på zoo. En sekvens där björnen panikslaget slår mot den lilla burens väggar skär i hjärtat och jag tolkar det symboliska budskapet, om än lite långsökt, som att “det fängslade/hämmade/förtryckta strävar efter frigörelse”. Det verkar som om Hallström vill förmedla essentiella budskap om liv och död och mening genom att berätta en uttröskad historia. Med dialoger så stiliserade och pretentiösa blir det hela mest platt. Fina bilder får man dock tacka för som vanligt, men det räcker inte den här gången. Denna Hallströms film är fortfarande hallströmsk, men nog var det bättre förr.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.