Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
Bild: outnow.ch

Dimvarning utfärdas

the fog

Betyg:

FILMENS WEBBPLATS >>

The Fog” bygger på den gamla skräckfilmen med samma namn från 1980 med en ung Jamie Lee Curtis i huvudrollen, och bortsett från de med dagens teknik lite saftigare effekterna är det i princip samma film. Huvudpersonerna Nick och Spooner fastnar med sitt ankare i en säck med gamla föremål på havets botten som väcker upp en gammal slumrande oförlåtlig synd. I form av en tjock dimma tar ett trettiotal osaliga andar sakta och successivt sin hämnd.

Till skillnad från de luttrade amerikanska biobesökarna blev jag riktigt skrämd av den här filmen, men så tillhör jag heller inte den skara av människor som anser att de behöver adrenalinkicken av skräck. När jag kom ut ur biosalongen med dunkande hjärta hade ironiskt nog en tjock dimma lagt sig över hela staden. Trots den uppskruvade sinnestämningen som ”The Fog” väckt hos undertecknad var filmen som bortblåst några timmar senare. Handlingen och skådespelarna höll sig kvar men varken känslomässigt eller intellektuellt hade filmen lämnat några spår. Jag försökte envist att fundera över huvudpersonen Elisabeth Williams icke-fungerande relation med sin mor, men där fanns inga ledtrådar, ingen bakgrund till varför mor och dotter skulle ha en sådan usel kontakt. De relationer som skulle kunna kallas för någorlunda trovärdiga kommer alla ifrån originalet från 1980 och är dåligt understödda i dagens version.

Filmens styrka är överraskningsmomentet. Eftersom jag inte hade en aning om vad som skulle hända var det underhållande att sysselsätta sig med att lista ut lösningen – men så fort det var gjort kunde man inte längre bortse från det platta i filmen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.