Till Café Crème Film!
 ÅRGÅNG 1 - MAJ 2000
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
:: CAFÉ CRÈME FILMARKIV ::

Film
Hurts röst bär filmen
Av Åsa Jonsson

Kapten Corellis mandolin
Regi: John Madden
Manus:
Louis de Bernières (roman) och Shawn Slovo
I rollerna:
Nicholas Cage, Penélope Cruz, John Hurt, Christian Bale, David Morissey, Irene Papas m. fl.

Betyg:

Jag såg den här filmen på förmiddagen tisdagen den 11 september. Det kändes konstigt att sätta mig ner för att skriva en recension om en film som skildrar ond, bråd död och innehåller stora explosioner när jag just hade sett attackerna mot World Trade Center och Pentagon på TV.

"Kapten Corellis mandolin" utspelar sig under andra världskriget på ön Kefallonia i Grekland. Det är en kärleksfilm av det mer storslagna slaget. Filmen är baserad på Louis de Bernières storsäljande roman med samma namn. Kapten Antonio Corelli (Nicholas Cage) kommer till ön som en del av den italienska ockupationsmakten och blir inhyst hos byn läkare Iannis och dennes dotter Pelagia (Penelope Cruz). Dottern är vacker, begåvad och förlovad med Mandras (Christian Bale) som har dragit ut i kriget för att försvara Grekland. Självklart blir kapten Corelli och Pelagia förälskade.

Det är på många sätt John Hurt som bär upp filmen. Han har en ganska rimlig grekisk accent och hans röst bildar den ram som binder ihop filmen. Det är han som "berättar" om händelserna och som är förnuftets röst hela filmen igenom. De andra skådespelarna är bra men de har inte samma tyngd förutom Irene Papas som spelar Mandras mor. Men hon är inte någon central gestalt.

Christian Bale spelar frihetskämpen Mandras, en roll som är mycket annorlunda de roller han haft i American Psycho eller Shaft. Mandras är en lågmäld man med en övertygelse om sitt eget värde som aldrig övergår i arrogans. Han är också den som blir förloraren.

Det andra världskriget är till att börja med något som sker någon annanstans men som kommer till ön efter det att tyskarna besegrat grekerna. Italienare och
tyskar ockuperar tillsammans hela ön. Tyskarna vänder sig mot sina tidigare allierade när Mussolini störtats och som brukligt är i alla krig begås det illdåd från alla sidor.

Filmen är faktiskt inspelad på den riktiga ön Kefallonia som verkar vara mycket vacker. Det har tydligen inte varit helt lätt att föra över all den nödvändiga tekniska utrustningen till ön med anledning av filminspelningen
men det var helt klart värt det. Det natursceneri som visas upp utgör en stark kontrast till de händelser som sker.

Den känsla som man får när man går ut från biografen om man är lika cynisk som jag är att det nog är tur för kärleksparet att de aldrig lärde känna
varandra ordentligt innan filmen tog slut. Det är alltid lätt att vara förälskad i motgångar, det svåra är att älska i vardagen.


[an error occurred while processing this directive]

Copyright © 2001, Kulturtidskriften Café Crème