Till Café Crème Film!
 ÅRGÅNG 3 NUMMER 2 -- MARS-APRIL 2002
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
:: CAFÉ CRÈME FILMARKIV ::

Lite småkul ibland
Av Åsa Jonsson

Bild: Sandrew Metronome

Min systers barn
Regi: Tomas Villum Jensen
Manus: Michael Asmussen & Sören Leo Frellesen
I rollerna: Peter Gantzler, Wencke Barfoed, Niels Olsen, Lotte Merete Andersen, Stefan Pagels Andersen, Mikkel Sundö, Benedikte Maria Hedegaard Mouritsen m.fl.

Betyg:

Jag ska vara ärlig, jag hade mina fördomar mot den här filmen. En film om en professor i barnpsykologi som ska ta hand om sin systers barn har förmodligen på sin dagordning att visa att det akademiska kunnandet och det "verkliga" livet skiljer sig åt minsann. Det gör filmen också, självklart låter morbror Erik barnen få sin vilja igenom i allt. De kontrollerar honom fullständigt och dribblar bort honom utan problem.

Professor Erik Lund ska passa sin systers barn då hon och hennes man åker iväg på semester. Det är fem barn från ålder liten till tonår. Huset de bor i är fallfärdigt och ska säljas vilket barnen verkligen inte vill. När så morbror Erik är där utan koll på vad man får och inte så kan de stoppa försäljningen och allt ska bli frid och fröjd. Det finns en elak granne med en snäll son som dras in i det hela också. En sak som ska rädda både den bortkomne onkeln och den elaka grannen är kärleken, så de blir kära i varandra.

Den upplevelse man får av filmen är att Erik är lite lätt bakom flötet och man undrar hur han har både tagit sig igenom sin utbildning, arbetet och lyckats skriva en bok. Tyvärr känner man för att rädda den stackars morbrodern från de intrigerande barnen.

Det här kanske är en film för de mindre barnen men även där finns det filmer som är bättre. Busen är inte så busiga och alla barnen är oerhört lillgamla. Barnen är bra skådespelare däremot, till och med de två allra minsta spelar lätt och naturligt.

Filmen är baserad på en serie av danska familjefilmer från 60- och 70-talet men har gjorts om för att passa vår tids syn på barnuppfostran och vår tids syn på underhållning. Resultatet har blivit något av en succé i Danmark. Frågan är om det beror på att de som såg filmerna då det begav sig har barn i rätt ålder nu och därför går och ser den? Regissören Tomas Villum Jensen har medverkat i en rad filmer framför kameran, bland annat "Rebellerna från St. Petri" som är en rätt bra film. "Min systers barn" passar bäst på video och när ni hyr den åt era barn passa på att hyra "Rebellerna från St. Petri" åt er själva.


[an error occurred while processing this directive]

Copyright © 2002, Kulturtidskriften Café Crème