Till Café Crème Film!
                                         ÅRGÅNG 5 — HÖSTEN 2005
  HEM NYHETER ARTIKLAR CC:S BETYGSKALA REDAKTIONEN
FILM PÅ DVD
Bacon lysande som pedofil


the woodsman
Betyg:

’’Folk har rätt att veta’’, säger en av karaktärerna i ’’The Woodsman’’. Och med ungefär den utgångspunkten har myndigheterna i USA skapat en hemsida där amerikaner kan knappa in ett postnummer och för att få reda på om det bor några sexförbrytare och pedofiler där. Huvudpersonen i ”The Woodsman”, Walter (Kevin Bacon), tillhör den senare kategorin. Han har antastat småflickor och suttit i fängelse i tolv år. Nu kommer han ut, skaffar sig jobb och flickvän och försöker återanpassa sig till livet. Och han vill, som han uttrycker det för sin terapeut, bli normal.

Kevin Bacon i Nicole Kassells "The Woodsman". foto: outnow.ch

Men han har oddsen mot sig. Sådana som han återfaller ofta i sitt brott. Oddsen förbättras inte heller av att han bor i närheten av en skola och har utsikt över skolgården och att han behandlas som ett peddomonster av dem som har vetskap om hans förflutna. Så frågan är hur det ska gå för honom. Hur ska han hantera sin omgivning och de mörka drifter som får honom att slänga långa blickar på skolflickor?

Filmen är knappt en och en halv timme lång och det är tur det för så mycket mer orkar man inte. Det är nämligen gastkramande att följa Walters försök att återanpassa sig. Kevin Bacon är fenomenal i huvudrollen. Oj, vad han briljerar. Det formligen gnistrar och sprakar om honom emellanåt. Och det är mycket ögonen som är nyckeln till gestaltningen. Blicken skriker ut hans ångest, får oss att ana det oändliga självföraktet och speglar mörkret som Walter bär inombords och som han försöker handskas med. Det är helt enkelt en makalös skådespelarprestation.

Det är en nyansrik film som löser upp svart och vitt till gråskalor, både i det mjuka fotot och innehållsmässigt. Människorna är inte onda eller goda utan bara människor, kapabla till både gott och ont. Det här är också en modig film som försöker skildra vår tids mest avskydda paria, pedofilmonstret, som just en människa.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är ej tillåten utan tillstånd.