ÅRGÅNG 4 NUMMER 3 — MARS-APRIL 2003
Vad är Café Crème? Vi på Café Crème Nyhetsbrev Kontakt Länkar
Pseudo Intryck Prosa Lyrik Arkiv

CAFÉ CRÈME I VÅR

A R T I K L A R
Tora vill rida hela sitt liv
Med vindarna i ryggen
Gud ger och Gud tar
Från arbetarstad till Europa-wannabe
Gratisdatorns dagar är här
Främlingars godhet
Martinson intressantare än någonsin
Manfredis oändliga dialoger
Liten flicka blir vän med argt moln
Plötsligt blir morfar James Bond
Starka porträtt i Weiss nya roman

I N T R Y C K
Första bilden från Mars!

P S E U D O
Som klippt och skuren för jobbet

P R O S A
Ro i tidens flöde
Den snabba tjuven


Sagan ger kraft och mod
Av Anna Eklöv

Kom du bara upp till mig! Jag är inte rädd för dig, sa den stora bocken. BILD: LOVISA LUNDH-DUPRAT

Lilla bocken Bruse klampa över trollebron. Nu tar jag dig, sa trollet.
Vad svara bocken då?

Bockarna Bruse är del av den sagoskatt folk i olika länder berättat i generationer och fortsätter att berätta. Sagor är en del av folktron. Tomtar, troll, besjälade djur och väsen som huserar i skog och mark är alla delar av vår nordiska folktro. Sagor tillhör inte bara gamla tider utan är lika angelägna i dag. Nya sagor skapas dessutom varje dag av barn, föräldrar och författare.

En saga presenterad för barn genom böcker och figurer trollbinder. Sagan fascinerar.
Bockarna Bruse fick barnen jag arbetar med möta en dag. Ögonen blev stora som tefat och munnarna gapade. Kanske har just dessa barn inte mött så många sagor förut. Sagor ger så mycket som vi människor behöver, de små blir lugna och slukar berättelsen med sina sinnen. Det är något med sagor som får buspojkar och flickor med myror i byxorna att sitta still och förundrat följa sagans gång.

Troll, häxor, spöken och djur som pratar finns väl ändå inte? När man möter barns fascination börjar man själv tro. Tro på det som inte syns men finns ändå. Ana det magiska som gömmer sig under en gren i skogen.

Kom du bara upp till mig! Jag är inte rädd för dig, sa den stora bocken, stor och fet och tjock en.

Sagan kan ge kraft och mod. Kraft och mod att stå upp mot det onda och farliga. Sagoboken kan också ge barn insikt om hur de är mot varandra. Här om dagen läste jag en saga om en arg gris som blev retad och sedan var dum mot kompisar och grannar. Jag visste att de barn jag läste den för gjorde egna dumheter då och då mot kompisarna och en av dem utbrast under sagan: ”Man ska ju inte göra så som grisen gör, det är dumt att de andra blir ledsna.” Sagan blir på så sätt ett hjälpmedel att nå fram till barn utan att använda uttröttande tjat.

Sagorna skapar en enorm glädje och samhörighet bland de som upplever den tillsammans, och ger dessutom en skopa mod och kunskap. Så, läs sagor med och för dina barn!

Nästa vecka ska jag plocka fram bockarna igen, låta barnen höra sagan igen och se vilka känslor och tankar som dyker upp. Sagor blir inte sämre om man läser dem många gånger. Snarare växer de med tiden, med barnen och med oss.


Copyright © 2003, Kulturtidskriften Café Crème
Webbredaktör:
Lydia Duprat